Eind 2023 moet het duidelijk zijn waar voetbalvereniging Juliana ‘31 in de toekomst kan blijven voetballen. Het college presenteerde als eerste ruim een jaar geleden haar keuze: de Hatertseweg . Vanuit verschillende partijen, organisaties en inwoners kwam er een tegengeluid: in de snelheid van deze keuze waren er een aantal alternatieve mogelijkheden niet meegenomen en daardoor onvoldoende gewogen. Bovendien: hoe kun je een sportpark gaan ontwikkelen in een gebied met grote natuurwaarden? Naast variant Hatertseweg (A) moest ook de variant dat Juliana ’31 naar de Looistraat zou verhuizen in kaart worden gebracht (B).

Maandagavond 30 januari 2023 hebben we als GroenLinks een raadpleging over deze keuze gehouden. Een ruime meerderheid vond het behoud van de natuur(waarden) van de Hatertseweg — en met name in samenhang met het hele gebied waarin het sportpark terecht zou komen — dermate belangrijk dat er een voorkeur was voor de Looistraat. Donderdag 2 februari heeft de fractie daarom een amendement ingediend om niet in te stemmen met enkel de locatie Hatertseweg, maar éérst beide locaties gelijkwaardig te onderzoeken alvorens een keuze te maken.

Op 30 mei zijn de eerste uitkomsten van die onderzoek gedeeld met de raad. Voor de Hatertseweg geldt dat de impact op de natuur zeer gróót is — een forse compensatie is vereist (bijna/eigenlijk onmogelijk in dit gebied). Bij verhuizing van het sportpark naar de Looistraat is er de vraag van de veiligheid en de (on)mogelijkheden van de bestaande brug óf een nieuwe fietsbrug (en hoe zwaar is de financiële wissel die deze kosten op het bouwproject zullen trekken). Oók zijn er met Juliana ‘31 gesprekken gevoerd over zo wel A als B én de mogelijkheden van een kleiner compacter sportpark.

Donderdag 28 september presenteerde het college een hernieuwde tussenstand. En verrassend: naast de varianten  A en B kwam er een variant C naar voren. Als het sportpark compacter kan, zou dat wellicht dan ook op de Broekkant kunnen? De gesprekken met Morssinkhof hebben geleid tot mondelinge afstemming en geven nu een duidelijker richting dat deze ruimte beschikbaar gaat komen. Nog steeds zijn er varianten A en B, maar het college ziet variant C als de beste troefkaart die we kunnen gaan uitspelen, waarbij we de varianten Hatertseweg en Looistraat loslaten. Variant C betekent minder woningen. Met nog steeds een groot deel sociaal en betaalbaar. Een torenflat van 20 verdiepingen hoog. Maar willen we groen groen houden dan zullen we de derde dimensie meer moeten gaan benutten in de woningbouwplannen.

Wij — Saskia en Matthijs — zijn blij met deze variant en de mogelijkheden die het biedt. Een uitdagende cocktail, ontstaan door het  mengen van inspraak, betrokken burgers, een college dat doorpakt, voortdurend overleg en onderzoek en de wil om er samen — ook als coalitie — uit te komen. Een massief dilemma (A óf B, natuur óf fietsbrug) wordt nu open gebroken naar een variant die bij Malden past. Deze variant zal nu verder uitgewerkt moeten worden, evenals de verkoopovereenkomst met de betonfabriek. Donderdag 14 december a.s. zal de raad een besluit nemen en kunnen we hopelijk het glas heffen op deze cocktail-variant.

Oud plan
Nieuw plan
Maquette