Ik kreeg vorige week een Whatsappje van een vriend met bovenstaande bemoedigende tekst. Hij had in de krant gelezen dat in de periode  2018-2022 bijna 40% van de raadsleden ermee gestopt was. Dat het voor politieke partijen steeds moeilijker wordt om mensen te vinden die in een commissie of raad willen zitten (én blijven zitten!). Hij was oprecht blij dat hij ander werk had dan ik met mijn politieke deeltijdbaan. Houd vol Matthijs, wordt geen opstapper. Keep calm and create urgency.

Fijn, zo’n hart onder de riem. Maar vooral een prachtig politiek statement en handvest: keep calm and create urgency — dat is wat goede politiek doet!

Hoe bepalen wij wat écht urgent is? In de Corona-debatten was de vraag welke patiënten met urgentie op de IC zouden worden toegelaten. Urgent is: spoedeisend, wat gaat voorop, wat heeft voorrang? Hebben jongeren voorrang omdat zij een langer leven voor zich hebben? Gezonde mensen eerder dan zij die (al) een ziekte hebben? Hoe goed is het in deze veelheid van argumenten en uitgangspunten een moment te creëren van reflectie, bezinning en overleg. Niet om ‘alles nog eens op een rijtje te zetten’ (een herhaling van zetten, schiet niets op), maar daarin aan te geven wat voorrang heeft, voorop moet gaan.

Eind juni neemt de raad een besluit over de verplaatsing van de voetbalvelden van SV Juliana. GroenLinks diende in februari een amendement in om niet het raadsvoorstel te volgen waarin één locatie wordt aangewezen (Hatertseweg), maar om twee locaties (Hatertseweg én Looistraat) gelijkwaardig, inclusief de natuurwaarden, met elkaar te vergelijken en de raad daarover een beslissing te laten nemen. Dat heeft nogal wat onbegrip en kritiek opgeroepen: tijdrekken en weer uitstel, vertraging, ontkennen van de urgentie. Een politieke slimmigheid omwille van lijfsbehoud van de coalitie. Verraad van groene idealen.

Het Whatsappje van mijn vriend brengt helder onder woorden hoe de fractie van GroenLinks zich in deze uiterst complexe zaak opstelt. Wat gaat voorop, wat heeft voorrang - een intens dilemma. De urgentie van sociale woningbouw, voor jongeren en starters? Het behoud van en inzet voor een groene ecologische verbindingszone? Hoeveel verkeersdrukte kan Malden aan? De stem van Juliana, de gesprekken met  omwonenden? De politieke vraag is dan niet wat voorrang heeft, maar waaraan wij voorrang geven. Een ruime meerderheid van de leden geeft aan dat GroenLinks alles op alles moet zetten om te zorgen dat de woningbouw doorgaat. Dat de Hatertseweg groen moet blijven en dat de beste optie dan is om Juliana te verplaatsen naar de Looistraat. Dat is een rustige en kalme samenvatting die we zullen meenemen in het politieke debat over de haalbaarheid én  urgentie. Benieuwd of mijn vriend tegen die tijd nog een inspirerend Whatsappje stuurt ... 

Eisenhouwer kwadrant